Om BMX

BMX-cyklen bruges til flere discipliner: Freestyle, en stil-disciplin som køres på kraftigt byggede cykler på ramper og andre kunstige forhindringer, og racing, som er en sprinterdisciplin med lettere cykler på en bane med forhindringer. BMX står for Bicycle Moto Cross, og BMX racing er  i Danmark organiseret under Danmarks Cykle Union

Roskilde BMX Klub tilbyder BMX racing. Til og med 2009 på en træningsbane i Vor Frue Idrætsforening. Fra 2010 på et nybygget BMX-anlæg i verdensklasse beliggende ved Roskilde Idræts Center.

BMX-sporten

BMX racing er en spændende og meget seriøs sport, hvor der er god plads både til individualisten, som ønsker et meget højt konkurrenceniveau, og til den mere socialt interesserede kører. Der er i alle klubber et rigt klubliv, hvor både gamle, nye, små og store kørere har et godt sammenhold. I de fleste klubber foregår træningen samlet, hvilket er med til at styrke kørernes sociale sammenhold – trods den store spredning i kørernes alder, evner og erfaring. De fleste store løb bliver afviklet i weekenderne, hvor hele familien er med og overnatter ved banerne. Der er ofte en skovtursagtig landskampstemning på tilskuerpladserne. Man kan begynde at køre BMX, så snart man kan køre på cykel uden støttehjul, og der er ikke nogen øvre aldersgrænse. Mange forældre til yngre kørere starter selv på sporten for motionens skyld.

BMX-løbene

BMX er en intens sprint-sport, hvor det kort fortalt går ud på at komme først gennem en kort bane, der indeholder spring og forhindringer. Man starter otte kørere ad gangen, som alle sendes af sted fra en startrampe (gate). Løbet køres over tre heat, som alle tæller med i den endelige placering. De tre til fire hurtigste kørere går videre til semifinale eller finale. Der arrangeres hvert år mange løb; lige fra små træningsløb til store nationale og internationale løb. De fleste løb er åbne og køres som endags løb eller i små serier, så det er muligt at sammensætte en personlig stævne-kalender, der er tilpasset ens evne, kørelyst og muligheder. Der køres om titler lige fra landsdelsmester, Dansk-, Nordisk-, Europæisk- og op til Verdensmester. BMX blev desuden olympisk disciplin i 2008.

Teknik og sikkerhed

Det kræver stort mod, styrke, taktisk overblik og køreteknisk kunnen at forcere banens forhindringer hurtigt. Farten på de hurtigste kørere kan nå op på 40-50 km i timen, og de fuldfører et heat på 35-40 sekunder. Kørerne kæmper som piger (Piger) og drenge (Expert) og i mange aldersklasser, så alle sikres et spændende og fair race. Kørerne har sikkert tøj på – såsom styrthjelm godkendt til BMX, handsker og tykke benklæder (eller kørerbukser), langærmet trøje og sko med en solid gummibund, så man står fast på pedalerne. Der ud over kører flere med brynje, skinnebens- og knæ beskyttere, samt albueeskytter – sidstnævnte er dog ikke obligatorisk.

Hvor kan du henvende dig?

Har du lyst til at prøve BMX, kan du henvende dig til en af DCUs klubber. De fleste har egen bane – eller samarbejder med en klub der har. Ligeledes er der hjælp at hente hvis du vil prøve først og skal købe udstyr m.m. Søg efter den nærmeste klub på DCUs hjemmeside.

I Roskilde BMX Klub kan du tilmelde dig et “Kom og Prøv” forløb på 3 gange,  hvis du har lyst til at prøve. Se mere her 

(Denne artikel er baseret på materiale fra Danmarks Motor Union).